Kolonie bakterií ve fitness centrech


Všichni předpokládáme, že fitness centrum není nejhygieničtějším místem. Pokud jej navštěvujete, musíte se jednoduše smířit s tím, že cvičební stroje jsou doslova zamořené bakteriemi a to i přesto, že by je lidé po sobě měli otírat dezinfekčními prostředky. To často dělají jen velmi nedbale nebo to nedělají vůbec a stroje jsou tak potřísněné potem, kýcháním a dalšími věcmi, které raději ani nepopisovat. Lidé z jednoho fitness portálu ve spolupráci s laboratoří EmLab P&K se rozhodli, že je na čase vyzkoušet naše oblíbené vybavení tělocvičny a zjistit, jak nehygienická tělocvična opravdu je. Ukázalo se, že výsledek je horší, než si myslíme.

Kolonie bakterií ve fitness centrech

Testeři obešli tři různé tělocvičny a v každé sebrali vzorky ze tří kusů nejpopulárnějších zařízení jakými jsou běžecké pásy, spinnigová kola a činky.

Vzorky poté předali výzkumné laboratoři ke studiu počtu jednotek tvořících kolonie nebo potenciálních bakteriálních buněk. Výsledky, které přišly, byly alarmující: více než 1 milion bakterií na jeden palec čtvereční (čtverec o hraně 2,54 cm) na každém zařízení! 

Běžecké pásy byly zamořené ze všech zařízení nejvíce. Těsně za nimi se umístila spinningová kola a relativně nejlépe v testování dopadly činky. I tak bylo na veškerém vybavení exponenciálně vyšší množství bakterií, než se vyskytuje na veřejných toaletách.

Běžecký pás: 1.333.432 bakterií, 74x více bakterií než veřejné toalety

Spinningové kolo: 1.333.418 bakterií, 39x více bakterií než podnos pro kavárny

Činky: 1.158.381 bakterií, 362x více bakterií než prkénko na veřejné toaletě

Cítíte se dost dost zhnuseně? Je toho mnohem víc: v laboratoři prozkoumali typy bakterií nalezených v každém vzorku.

Grampozitivními koky, 41 %

Tyto bakterie způsobují nejen pneumonii a septikémii, ale jsou také nejčastější příčinou kožních infekcí. Špatná zpráva pro kohokoli, kdo má třeba jen otevřenou ranku na ruce.

Gramnegativní tyčinky, 31 %

Nejhorší ze sebrané skupiny bakterií. Téměř všechny gramnegativní tyčinkové bakterie jsou pro člověka škodlivé a jsou náchylnější k tomu, abyste se stali rezistentními vůči antibiotikům. 

Grampozitivní tyčinky, 14 %

Typicky grampozitivní tyčinky nejsou pro člověka škodlivé, existují však výjimky.

Bacillus, 14%

Tyto bakterie jsou nám někdy škodlivé, někdy prospěšné. Např. produkují antibiotika, ale jsou také původce smrtelného antraxu.

Není pak mnohem lepší cvičit doma ve svém?

Hledáte konkrétní stroj?